logo Ronilački klub

Trstenik


BigBlue
BigBlue
BigBlue

01.05.2013. godine – Članovi ronilačkog kluba BIG BLUE su za prvomajske praznike 2013. Godine, bili na ronilačkoj ekskurziji na hrvatskom poluostrvu Pelješac, gde su gostovali ronilačkom klubu Freaky iz mesta Trstenik

TRSTENIK je naselje i luka na središnjem delu južne obale Pelješca. Ekonomska osnova je poljoprivreda, vinogradarstvo (poznato vino dingač), ribarstvo i turizam. Ima lepu malu luku gde se jahte mogu vezati s unutrašnje strane lukobrana ili sidriti jugoistočno od glave lukobrana. Takođe ima brodsku veza s Mljetom. Obale uz naselje i uz susedne uvale s borovim šumicama pogodne su za kupanje. Ronilački centar se nalazi na samoj obali, neposredno uz mol, a poseduje i brodić na kome komotno može da se smesti I opremi do 12 ronilaca. Pored toga, centar poseduje i gliser 6,6 metara sa hondinim motorom od 150 KS za brzi odlazak na ronjenje, tako da ni udaljene lokacije ne predstavljaju neki veći problem.

Članovi ronilačkog kluba BIG BLUE su bili smešteni u obližnjem mestu koje se zove Drače, i koje je i istoimena uvala na severnoj obali poluostrva Pelješca. U blizini Drača nalazi se istorijski gradić Ston koga još i nazivaju „Grad soli“. U Dračama se nalazi nekoliko predivnih plaža na kojima možete uživati plivajući i sunčajući se. Mesto je mirno te idealno za odmor za porodicu sa malom decom. Ljubitelji gastronomije u delicijama ovoga kraja mogu uživati u restoranu „Porat“ i konobi „Dalmatinska kuća“.

Što se tiče samog ronjenja, tokom četiri dana organizavano je 8 zarona, od kojih je svaki bio specifičan na svoj način. Za ljubitelje klifova, seka i bogatog biljnog i životinjskog sveta ovo je dobro mesto za zarone. Ni jedna lokacija se posebno ne ističe, osim naravno olupine S-57 po kojoj je ovaj ronilački centar i poznat. Ona je naravno ostavljena za kraj, pogotovo jer je malo udaljenija lokacija, pa je zaron bilo potrebno organizovati u dve ture (obzirom na veći broj ronilaca kluba BIG BLUE). Prethodnih dana je bila velika bura, tako da je vidljivost bila smanjena, ali je i pored toga bila dobra. Iznenađujuće je i da voda nije bila hladna, na površini između 18 i 20 stepeni, a na 35-40 metara se nije spuštala ispod 16, čime je i ronjenje bilo ugodnije.

Pored ronjenja, članovi ronilačkog kluba BIG BLUE su posetili i grad-tvrđavu Dubrovnik, kao i nezaobilaznu poslastičarnicu na Stradunu gde prodaju odličan sladoled. Ovde naravno ne mogu da ne upadnu u oči brojne fotografije i natpisi o velikom stradanju dubrovčana tokom rata 1991. godine, od strane srpsko-crnogorske vojske koja je granatiranjem Dubrovnika napravila znatnu materijalnu štetu od koje se ovaj srednjevekovni grad jedva oporavio.

Na Pelješcu obavezno treba videti grad Ston. To je je gradić sa lukom i središte opštine koja administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Interesantno je da je u periodu vladavine Kralja Mihaila podignuta crkvica Sv.Mihaila, delo rane-ravenske romanike.U doba kneza Miroslava, Nemanjinog brata proteran je biskup iz Stona, tako da su do kraja 14.veka Stonjani bili većinom pravoslavni. Stari Ston nalazio se na brdu Gorici gde je bilo izobilje sveže vode,mlinovi,plodna zemlja,i dragocena solila. Sredinom XIV veka ga je, sa okolinom, otkupila Dubrovačka republika od kralja Srbije Dušana i bana Bosne Stefana II (1322—1353), nakon čega ga opasuje kada je preko prevlake podigla Stonski bedem sa dve tvrđave: Podvizd i Veliki Kaštio.

Takođe, preporučujemo i obilazak mesta Orebić, koji je smešten na jugozapadu poluostrva Pelješca ispod brda Svetog Ilije. Nalazi se na Pelješkom kanalu nasuprot grada Korčule na istoimenom ostrvu te je s njim povezan trajektom. Danas je najvažnija delatnost turizam , a značajna je i tranzitna uloga (trajektna veza s Korčulom). U istoriji je najznačajnija delatnost bila pomorstvo (Orebić je bio poznat kao grad s mnogo pomorskih kapetana). Prijatno mesto sa prelepim šetalištem uz obalu, čistom vodom i divnim plažama.

I naravno, u povratku su članovi ronilačkog kluba BIG BLUE bili u obavezi da posete i Sarajevo, gde su isprobali kvalitet ćevapa na Baš čaršiji i utvrdili da se ni malo nije promenio.